Artykuły

Artykuły

Dietetyka
Mikroelementy
Wiedza i Nauka
Zdrowie
Dieta ketogenna nie dla wszystkich

Dieta ketogenna nie dla wszystkich

2 kwiecień 2012
Ostatnio obserwuje się znaczne zainteresowanie tzw. dietą ketogenną (produkującą w organizmie związki ketonowe). Prawdopodobnie jest to spowodowane ogólnym wzrostem popularności żywienia niskowęglowodanowego. Trzeba jednak pamiętać, że dieta ketogenna różni się dość znacznie od diet niskowęglowodanowych.
Czytaj artykuł
Najgorsze diety

Najgorsze diety

31 marzec 2012
Najgorsze diety to diety eliminacyjne, które wykluczają z pożywienia całe grupy pokarmów. Są one stosowane bez nadzoru lekarskiego i w długim czasie mogą powodować bardzo poważne zaburzenia metaboliczne. W rankingu najgorszych w skutkach zdrowotnych na pierwszym miejscu lokuje się dieta białkowa, na drugim dieta zgodna z grupą krwi, na trzecim wegańska.
Czytaj artykuł
Zapomnij o swojej wadze

Zapomnij o swojej wadze

24 luty 2012
Zrzucenie kilku kilogramów w krótkim czasie nie nic wspólnego ze zdrowym odchudzaniem. Najczęściej zmniejszenie wagi związane jest z utratą wody z organizmu a nie tłuszczu. Osoby po przeprowadzonych procedurach odchudzających zauważają niepokojące zjawiska. Nie są to symptomy chorób, ale budzący niepokój dyskomfort fizyczny i psychiczny.
Czytaj artykuł
Dieta a zdrowie

Dieta a zdrowie

20 luty 2012
Odżywianie jest jednym z najważniejszym warunków pełnego zdrowia. Nasz organizm narażony jest na wiele potencjalnych zewnętrznych zagrożeń, więc wspomóżmy jego pracę od wewnątrz i pamiętajmy o podstawowych wskazówkach i zasadach prawidłowego odżywiania.
Czytaj artykuł
Indywidualność biochemiczna

Indywidualność biochemiczna

19 luty 2012
Ewolucja zapewniła nam wszystko czego potrzebujemy do świadomego istnienia i działania. Jeśli czegoś zabraknie, jest to najczęściej brak na poziomie genetycznym lub mechanicznym. Ale odrębność osobnicza każdego człowieka powoduje, że biochemiczne wnętrze jest indywidualne i charakterystyczne tylko dla niego.
Czytaj artykuł
Otyłość - epidemia XXI wieku

Otyłość - epidemia XXI wieku

18 luty 2012
Rozwój cywilizacyjny stworzył warunki życia, które rozleniwiają ludzi. Brak aktywności fizycznej i nadmiar pożywienia stwarza warunki do nadmiernego tycia. Każdy kilogram tkanki tłuszczowej to ponad 7000 kcal; możemy przyjąć, iż przy umiarkowanej codziennej aktywności fizycznej i umysłowej przeciętnie człowiek zużywa dziennie ok. 2000 kcal.
Czytaj artykuł
Odżywianie w I trymestrze ciąży

Odżywianie w I trymestrze ciąży

17 luty 2012
Musisz zmienić swój dotychczasowy styl życia i dopasować się do zaistniałej sytuacji. Należy pamiętać, że planujemy odżywianie dwóch organizmów, których zapotrzebowanie na energię i materiały „budulcowe” będzie rosło. Na skutek zmian hormonalnych zachodzących możesz mieć mdłości i ciągłą senność.
Czytaj artykuł