Artykuły

Artykuły

Dietetyka
Mikroelementy
Wiedza i Nauka
Zdrowie
Analiza Pierwiastkowa Włosów

Analiza Pierwiastkowa Włosów

10 grudzień 2013
Zaburzenia w ilości i proporcji pierwiastków rosną w tempie geometrycznym i zaczynają dotyczyć coraz młodszych pokoleń. Obecne żywienie nie zaspokaja potrzeb organizmu, który aby utrzymać właściwą równowagę w swojej dynamicznej homeostazie, wymaga dostarczenia 70 składników odżywczych dziennie.
Czytaj artykuł
Zmienność biochemiczna

Zmienność biochemiczna

11 kwiecień 2012
Dotychczasowe osiągnięcia nauki o żywieniu dowodzą, że przyczyny powstawania u ludzi chorób samoistnych są zupełnie nieznane. Przypuszczenie, że w grę wchodzą niedobory żywieniowe powstałe w wyniku szczególnych, dziedzicznie uwarunkowanych zapotrzebowań, nie było dotąd brane pod uwagę.
Czytaj artykuł
Bariera antyoksydacyjna

Bariera antyoksydacyjna

10 kwiecień 2012
Wolnorodnikowa teoria starzenia się opiera się na sprawności reakcji łańcucha oddechowego, którego wydajność wynosi około 40%. Z powodu złego odżywiania i z upływem lat jego sprawność jest coraz niższa, czego skutkiem jest wzmożona produkcja anionorodników ponadtlenkowych O2-•, które same inicjują łańcuch reakcji wolnorodnikowych lub z których to powstają rodniki hydroksylowe.
Czytaj artykuł
Jelita - Twój drugi mózg

Jelita - Twój drugi mózg

17 luty 2012
Od dawna wiadomo, że całością ludzkiej homeostazy sterują dwa główne centra: mózg i jelita. Dużo na ten temat mogą powiedzieć doświadczeni psychologowie, gastrolodzy i dietetycy, a każdy z nas ma w pamięci biegunki, które pojawiały się nagle np. przed egzaminem lub zaparcia pojawiające się podczas przedłużającego się stresu.
Czytaj artykuł
Figura a typ metaboliczny

Figura a typ metaboliczny

16 luty 2012
Nie ma metod jednoznacznie określających typ metaboliczny wpływający na naszą sylwetkę. Możemy jednak próbować określać jego elementy wybranymi technikami diagnostycznymi. Na podstawie Analizy Pierwiastkowej Włosów wskazujemy szybkość tempa przemian energetycznych. Pozwala to lepiej poznać swój organizm.
Czytaj artykuł