Artykuły

Artykuły

Dietetyka
Mikroelementy
Wiedza i Nauka
Zdrowie
Otyłość (prezentacja)

 

Liczba osób otyłych w Europie w ostatnich trzydziestu latach zwiększyła się trzykrotnie. Prawie połowa populacji Europy ma problemy z nadmierną masą ciała. Wśród ludzi o prawidłowej masie ciała, połowa nie tyje niezależnie od sposobu żywienia, natomiast pozostali muszą prowadzić ciągłą kampanię liczenia kalorii, aby utrzymać właściwą masę ciała.

 Rozwój cywilizacyjny w ostatnich dwudziestu latach stworzył warunki, które rozleniwiają ludzi. Brak aktywności fizycznej i nadmiar pożywienia prowadzą do nadmiernego tycia. W krajach europejskich problem otyłości narasta we wszystkich warstwach społecznych. Składa się na to wiele czynników, m. in.: psychologiczny (stres, który staramy się rozładować jedzeniem „pustych kalorii”); edukacyjny (brak wiedzy o żywieniu i suplementacji witaminowo-mineralnej); ekonomiczny (nie opłaca się produkować wysokogatunkowej naturalnej żywności).

 Nadmierna waga ciała może być skutkiem wielu czynników:

  1. genetycznych (wykryto 20 genów, które mogą w określonych warunkach powodować otyłość),
  2. żywieniowych (szczególnie w dzieciństwie, ponieważ wtedy powstaje określona ilość komórek w tkance tłuszczowej, które zostają na całe życie),
  3. społecznych mających podłoże kulturowe (jedzenie dużych ilości ziemniaków, knedli, itp. w poszczególnych krajach Europy),
  4. psychicznych (wpływ stresu i tryb życia uniemożliwiający regularne spożywanie posiłków),
  5. ekonomicznych (nieograniczony dostęp do tanich "pustych kalorii” – posiłków i napojów typu "fast food", chipsy, słodkie przekąski, napoje orzeźwiające)

 Otyłość jest chorobą, której towarzyszy wiele "chorób cywilizacyjnych": cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, kamica pęcherzyka żółciowego, choroba niedokrwienna serca, niepłodność, choroba bezdechu nocnego, dna moczanowa, choroba zwyrodnieniowa stawów, nowotwory – szyjki macicy, jajnika, piersi, prostaty, pęcherza moczowego, jelita grubego.

 Natomiast odchudzanie jest dla firm farmaceutycznych „kurą znosząca złote jaja”. Na odchudzaniu wielu dietetyków zarobiło krocie. Czy są jakieś cudowne sposoby na pozbycie się zbędnych kilogramów bez utraty zdrowia? NIE! Sposobów na odchudzanie jest tyle, ilu jest otyłych ludzi. Dowodzą tego wyniki badań genetycznych i biochemicznych. Badania polimorfizmów i genów odpowiedzialnych za otyłość wykazały, że sama obecność genów otyłości nie jest problemem, ale ich aktywacja. Trwają badania nad czynnikami aktywującymi geny otyłości.

 Dziś wiemy, że jest bardzo dużo czynników mogących doprowadzić do otyłości. Ale zawsze otyłość rozpoczyna się od: złego żywienia, braku aktywności fizycznej i dystresu (mocnego, przedłużającego się stresu, mogącego prowadzić do wyniszczenia organizmu i chorób psychosomatycznych).

 Tkanka tłuszczowa poprzez biosyntezę wielu związków chemicznych rządzi naszym mózgiem. Dlatego odchudzanie jest procesem trudnym. Efektywność odchudzania (niezależnie od stosowanej metody) jest uzależniona od predyspozycji metabolicznych (typu metabolicznego), fenotypu, kariotypu i warunków środowiskowych. Złożoność tego problemu przedstawiamy w naszej prezentacji.